Dulce si fraged, dovlecelul se numara printre ingredientele folosite pentru a da dulceata mancarurilor, alaturi de alte legume de baza precum morcovul sau ceapa. Se consuma atat crud, in salate, cat si fiert, prajit in tigaie sau pe gratar, copt sau murat, in variantele de mici dimensiuni. Se foloseste in ciorbe, supe, tocanite de legume, chiftele si alte variante delicioase. Merge foarte bine condimentat cu oregano, marar, sofran si busuioc. Dovlecelul este ingrediente de baza in zarzavaturile traditionale romanesti puse la pastrare pentru iarna alaturi de rosii, patrunjel, ardei si alte legume.

Ce obtinem din consumul de dovlecei?

Vitaminele A, B1, B6, C si K, acid folic, fibre, carotenoizi, amidon si saruri minerale precum calciu, potasiu, mangan, fier, zinc, fosfor, cupru. Dovlecelul are proprietati diuretice, ajuta int ratamentul gastritei si ulcerului si in prevenirea problemelor de vedere.

Trucuri in bucatarie:

  • Alege dovleceii cu coaja lucioasa si coada verde si evita-i pe cei care sunt prea moi, lipsiti de culoare sau prea tari.
  • Dovleceii se pot pastra la rece in frigider pentru cateva zile fara a fi spalati.
  • Daca vrei sa-i pastrezi pentru mai mult timp la congelator ajuta daca ii dai in clocot in apa cu sare 2-3 minute inainte de a-i pune la rece.
  • Un deliciu in meniu sunt si florile de dovlecel pregatite fie umplute, fie pane.

 

 

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.