DSC_6921

Il folosim in bucatarie la muraturi, in ciorbe si sosuri si daca stam la casa sau avem rude la tara, este nelipsit din gradina pentru ca leusteanul proaspat este un ingredient fara de care multe retete nu au savoare. Frunzele mari si generoase si tulpina suculenta il fac sa iasa usor in evidenta printre verdeturile asezate frumos in legaturi in tarabele din piata. Radacina este mai putin aspectuoasa si impresionanta, dar extrem de utila pentru a da gust in cele mai variate mancaruri.

Leusteanul se pastreaza congelat sau uscat si se potriveste foarte bine in bucatarie in combinatie cu cartofi, pui, ciuperci, porumb, oua, orez, rosii, oua, branza, morcovi, mere, carne de porc si de miel.

Ce obtinem din consumul de leustean proaspat?

Are atat de multe substante hranitoare si efecte benefice, incat cu greu gasim rabdare sa le parcurgem pe toate. Bogat in amidon, zahar, zaharoza, apa, acid de angelica, taninuri, grasimi si saruri minerale, leusteanul de gradina in toata splendoarea lui naturala este antiinflamator, antibacterian, antiviral, diuretic, sedativ. Regleaza ciclul menstrual si creste pofta de mancare, este usor anticuagulant si ajuta la scaderea tensiunii.

Trucuri in bucatarie:

  • Leusteanul are o aroma foarte puternica si prin urmare nu ai nevoie decat de foarte putin pentru a da gust mancarii.
  • Se pune in mancare cu 15-20 de minute mai devreme de a fi gata pentu a avea timp sa degaje aroma.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.