Pastarnac

Ruda cu morcovul si radacina de patrunjel, pastarnacul este folosit in bucatarie pentru a da aroma supelor si ciorbelor, in compozitia salatelor si in sucuri, sau ca garnitura alaturi de preparate din carne. Este asemanatoare ca aspect cu radacina de patrunjel si de obicei este folosita in retete asemanatoare si impreuna cu aceasta. Cantitatea semnificativa de substante nutritive pe care o contine face ca in ultimul timp radacina de pastarnac sa fie din ce in ce mai folosita in retete in care nu necesita prepararea termica precum salatele si sucurile. Se poate consuma de asemenea fiert, gatit la aburi, prajit, copt, preparat pe gratar.

Ce obtinem din consumul de pastarnac? Saruri minerale, acid folic, potasiu, calciu, cupru, fier, vitaminele A, C, B1 si B2. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism, in tratamentul reumatismului, al anemiei si asteniei. Are proprietati depurative si ajuta la reglarea ciclului menstrual. Este indicat in tratarea nevrozelor, in reglarea digestiei si in tratamentul afectiunilor cardiace si are efect afrodisiac. Este eficient in scaderea colesterolului si in ameliorarea simptomelor specifice astmului.

Trucuri in bucatarie:

  • Se curata de pamant, se pastreaza in frigider si se spala doar inainte de folosire sau se depoziteaza in nisip pentru pastrare pe timpul iernii.
  • Pentru salata se taie feliute subtiri pentru ca aroma radacinii este puternica.
  • Alege pastarnacii mai mici care sunt mai fragezi si mai dulci decat cei mari, fara pete sau taieturi, deschisi la culoare si cu o textura ferma.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.