12107898_1029128050451466_2687879862425501207_n

Plantele sanatoase cresc in sol sanatos si au nevoie de cantitati insemnate de azot (nitrogen), fosfor si potasiu pentru a supravietui si a rodi. Aceste 3 elemente sunt nutrientii de baza, necesari plantelor pentru a supravietui si a prospera, dar pe langa ele, deosebit de importanti pentru sanatatea plantei sunt si nutrientii secundari, printre care calciul, magneziul si sulful.

In acest material vorbim despre unul dintre nutrientii secundari responsabil cu formarea peretilor si membranelor celulare, dar si cu circulatia apei si sarurilor prin peretii celulari: Calciul.

O planta alimentata corespunzator cu calciu produce fructe cu o durata mai mare de pastrare, mai intens colorate  – calciul este implicat si in producerea pigmentilor – si mai sanatoase. Calciul protejeaza si impotriva arsurilor solare in perioadele cu radiatie solara ridicata.

lipsa_calciu_rosii

Lipsa de calciu la rosii

Cand apare carenta de calciu la plante

Cantitatea de apa din sol este foarte importanta pentru absorbtia calciului: prea putina apa inseamna putin aport  de calciu la plante, iar prea multa apa, mai ales pe terenuri inclinate, este echivalenta cu o spalarea a solului, deci planta nu va avea suficient calciu sa absoarba.

Alte cazuri in care se poate instala carenta de calciu, chiar daca planta este udata corespunzator:

  • in lunile cu temperaturi ridicate, cand seceta, plus masa foliara (frunzele) si aparitia fructelor secatuiesc planta de nutrienti
  • cand umiditatea relativa a aerului este foarte ridicata: in camp ca urmare a unui sezon lung de ploi cu nebulozitate ridicata, iar in solarii, cand aerisirea este insuficienta;
  • cand radacinile sunt slab devoltate, cum se intampla pe solurile grele, neaerate şi reci,
  • cand radacinile sunt prea mici in raport cu foliajul prea bogat ca urmare a unei fertilizarii in exces cu azot sau gunoi de grajd şi care necesita un consum mai mare de apa pe care radacina nu-l poate asigura;
  • cand avem atac de ciuperci patogene de sol cum ar fi fuzarioza şi verticilioza
  • cand exista o concentraţie mare de saruri solubile in soluţia solului, ca urmare a aplicarii unor doze excesive de ingraşaminte;
  • cand fertilizam cu doze mari de uree, ionii de amoniu in exces vor impiedica absorbtia calciului.
lipsa_calciu_ardei

Lipsa de calciu la ardei

Semne ale carentei de calciu

Carenta de calciu se vede mai intai la deteriorarea frunzelor tinere, iar o deficienta mai mare duce la sistarea productiei de frunze, ofilirea plantei chiar daca este irigata si la stoparea cresterii radacinilor, care raman scurte si cu putine ramificatii.

In plus, pentru ca lipsa de calciu subrezeste peretii celulelor plantei, zonele afectate devin porti de intrare pentru diversi agenti patogeni care pot compromite cultura complet.

La nivelul fructelor, carenta de calciu se vede sub urmatoarele forme:

  • patare neagra a merelor (bitter pit),
  • putregaiul apical (in parte opusa coditelor) la rosii si ardei, dar si la pepeni si vinete,
  • arsura marginala a frunzelor de salata si varza
  • putregaiul  fiziologic (inima neagra) la telina.
  • brunificarea frunzelor din interiorul capatanilor de varza alba si de Bruxelles
  • mici cavitati in radacinile de morcov
  • ceapa si cartofi care cresc necorespunzator (piticire)
lipsa_calciu_varza

Lipsa de calciu la varza

Cum putem adauga calciu in sol?

Calciul, pentru a putea fi folosit de catre planta trebuie sa fie solubil, pentru ca este absorbit de aceasta odata cu apa, prin radacina. Puteti alege o varianta solida sau una lichide, functie de carentele solului din gradina dvs si de cat de mare nevoie au plantele de el.

Cand adaugati calciul in sol, este bine sa cunoasteti si pH-ul acestuia. Prea mult calciu adaugat poate creste prea mult pH-ul solului, facandu-l alcalin, ceea ce nu prieste legumelor si fructelor carora le place solul acid, asa cum sunt rosiile, cartofii si afinele.

Surse naturale de calciu in forma solida – cu eliberare lenta

Cojile de ou sunt cea mai la indemana – si gratuita – sursa de calciu din gospodarie, trebuie doar sa nu uitati sa pastrati cojile de ou si sa asigurati un loc unde sa se usuce pana la utilizare, fara sa va incurce. Dupa ce ati adunat mai multe, pisati-le si incorporati-le in sol.

Cruciferele (varza, conopida), salata si spanacul o duc minunat intr-un sol imbogatit cu coji de oua. Rosiile, ardeii, vinetele, se pot bucura de calciul absorbit treptat, daca imprastiati in jurul lor coji pisate de ou imediat ce le plantati.

Pisate superficial sunt si un bun protector impotriva taratoarelor.  Sau, daca nu siti ce sa faceti cu ele, pur si simplu adaugati-le la compost, dar nu le aruncati.

coji_de_oua_compost1

Coji de oua adaugate la compost

Dolomita este o roca minerala care contine atat calciu cat si magneziu. Se extrage din cariere, se macina pana la o granulatie fina si se aplica in gradina functie de nevoi. Solul nisipos are nevoie de calciu si magneziu ceva mai putin, in timp ce solul argilos are nevoie mai mult din ambii compusi. Solul are nevoie categoric de var si dolomita atunci cand testele arata o deficienta foarte mare de magneziu.

Scoicile pisate – pentru cei care sunteti aproape de litoral sunt o minunata sursa de calciu natural care se elibereaza lent in sol.

Cenusa este alcalina, adica va scadea aciditatea solului si este recomandata mai ales cea obtinuta din arderea de lemn de esenta tare, care este mai bogata in substante hranitoare. Pentru ca are si un continut ridicat de potasiu, trebuie cunoscuta compozitia solului. Afaneaza solul si se poate adauga direct in acesta in momentul plantarii cartofilor, mazarii, verzei, castravetilor si dovleceilor – plante care o duc minunat in prezenta ei.

Varul stins sau nestins este o buna sursa de calciu, dar va scadea mult si aciditatea solului din gradina, asa ca trebuie folosit cu precautie mai ales daca vreti sa cultivati plante iubitoare de aciditate ca rosiile sau afinele.

Surse naturale de calciu in forma lichida – sunt absorbite imediat prin frunze sau radacini 

Laptele si zerul de lapte – amestecul este foarte bun pentru acoperirea deficitului de calciu, dar si impotriva bolilor foliare si a unor virusuri, in special la rosii. Se amesteca lapetele cu zerul in proportie 1 : 1  si se stropesc plantele saptamanal.

Macerat de tataneasa – Tataneasa este foarte bogata in potasiu si in alte substante necesare plantelor: calciu, fier, azot, magneziu. Se culege o mana buna de plante, se pune intr- o galeata de plastic, se aseaza peste ele o greutate si se acopera cu apa. Vasul se acopera si se lasa sa stea 4-5 sapatamani, pana ce tataneasa putrezeste. (Procesul va degaja miros neplacut). Solutia obtinuta se strecoara si se dilueaza astfel: 1/3 de cana in 4 litri de apa. Cu substanta diluata se stropesc frunzele sau se uda plantele.

Macerat de urzici – Urzicile sunt bogate in substante hranitoare: calciu, fier, cupru, azot, fosfor. Se culeg cam 1 kg de urzici, fara radacini si flori,se zdrobesc usor si se pun la macerat in 10 litri de apa de ploaie sau de izvor. Acoperiti si lasati la macerat 2-3 saptamani-ve degaza un miros specific de putrefactive asa ca acoperiti vasul. Strecurati solutia obtinuta si folositi-o diluata astfel: 1 parte zeama de urzici la 10 parti apa. Cu aceste lichid se pot uda plantele sau se pot stropi frunzele, dar nu pe canicula. Urzica este si fungicid si insecticid.

Daca aveti intrebari, completari sau stiti si alte surse naturale de calciu pentru gradina, va rugam sa ne scrieti la Comentarii. de mai jos.

Material scris de Mihaela Bulichi, editor Sporulcasei.ro.

3 Comments

  1. Si eu care am aruncat pana acum kg intregi de coji de ou. De acum incolo le pastrez pe toate!

  2. De unde putem cumpăra dolomită??

    • Dolomita se poate gasi in oferta diverselor magazine on-line/offline cu specific agricol. Noi personal am avut posibilitatea sa cumparam din zona Bicaz Chei, jud. Neamt de la o exploatare de piatra de var.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.