DSC_6921

Funzele de telina se folosesc din belsug in ciorbe, salate si muraturi pentru aroma lor proaspata si inconfundabila. Se consuma in stare cruda, adaugate la salate, sau preparate termic, adaugate in supe si ciorbe. Tulpina de telina se consuma la randul ei in stare cruda in salate, taiata in cubulete mici, in loc de paine cu diverse sosuri, sub forma de suc, sau preparata termic in supe creme sau supe clare, in mancaruri de morcovi, cartofi, fasole, linte sau mazare sau pe post de garnitura.

Ce obtinem din consumul de frunze de telina?

Bogate in vitamine, minerale si fitohormoni, frunzele de telina proaspata au efect diuretic, depurativ si tonic, regleaza activitatea hormonala si se foloseste in tratamentul reumatismului si senilitatii. Datorita uleiurilor volatile prezente in frunzele de telina, acestea au proprietati antibiotice, antitumorale, antivirale si antioxidante.

Tulpina de telina contine vitaminele A, B, D, E si K, antioxidanti, fibre, potasiu, mangan, calciu si magneziu. Consumul de tulpina de telina ajuta la protejarea articulatiilor, micsorarea tensiunii arteriale si imbunatatirea functionarii rinichilor.

Trucuri in bucatarie:

  • Poti folosi telina in pateuri de legume sau in umplutura pentru placinte sarate pentru o aroma deosebita.
  • Alege telina cu tulpina mai groasa si evit-o pe cea care are tulpina si frunzele de un verde inchis.
  • Inainte de a le depozita in frigider, spala frunzele si tulpina, usuca-le si ai grija sa indepartezi toate frunzele vestede de pe tulpina.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.